Problem i Stockholms förorter

Det var förra året, i slutet av sommaren, som vi alla stod och gapade med ögonen på allt vad som hände i Stockholms förorter. Minns ni? För trots att det bara är drygt 6 månader sedan det hände så verkar det vara många som har glömt vilket kaos det var. Stenar kastades på polis, brandmän kunde inte släcka bränder. Alla var upprörda. På Twitter skrek man att politikerna skulle ta sitt ansvar och åka till förorterna för att lugna. På Facebook anklagades invandrare från höger till vänster över Stockholm, och människor som bott i Sverige hela sitt liv men med föräldrar från andra länder skrevs ut som icke-svenskar som borde lämna landet. Skrämmande var det, att se hur smygrasismen vaknade och smög ut från sin gömma.

Och allting började i Husby, men snart spred sig brända bilar över alla huvudstadens förorter, och visade på hur det faktiskt har blivit ett segregerat samhälle. I förorten (inte alla förorter) bor de fattiga invandrarna, och  deras frustration växer när allt fler fritidsgårdar och skolor stängs ner. I innerstaden bor de rika, med alla möjligheter till att lyckas. Och dessa grupper möts aldrig. Förortsbarnen rör sig knappt in till stan, och ännu mindre lämnar innerstadens ungar city.

5367-derby-1

 

Rusta upp förorten

Vad ska man gå göra för att det här problemet ska försvinna? Självklart handlar mycket om politik, och det är politikernas ansvar att satsa mer på förorten och göra så att det blir lättare att få jobb och komma in i samhället om det är där man bor. Sen handlar det ju också om att snygga till förorterna, och kanske byta ut alla dassiga bänkar och nerklottrade väggar, så att förorten blir någonting man är stolt över att bo i. De förorter som främst har problem nu är de som en gång i tiden var en del av miljonprogrammet (på 80-talet), och sedan dess har egentligen ingenting hänt. Och det är väl faktiskt inte så konstigt att de som bor där blir upprörda av att bo bland betong utan känsla. Tänk om man skulle kunna rusta upp lite med utemöbler och parkbänkar från exempelvis falcostreetfurniture.se, helt klart att de som bor i förorterna skulle uppskatta det. Och kanske inte alls bli lika intresserade av att förstöra där de bor, för att de trivs där.

Självklart finns det mycket annat som också måste göras för att det ska bli förändring, det handlar inte bara om snygga parkbänkar. Men det är helt klart en start! Och i år är det valår, vilket innebär att vi vanliga Svenssons för engångsskull verkligen har chans att påverka. Börja se över vilket parti som ligger dig närmast i hjärtat, och börja engagera dig i den här frågan. Om du gör det finns det en stor chans att du kan komma att påverka andras liv till det bättre, och det är väl inte annat än underbart om du lyckas. I den senaste opinionsmätningen kunde man se att det verkar bli en del förändringar för valet som kommer, så allas röster är otroligt viktiga!

Störst parti just nu:

  • Socialdemokraterna (32,8)
  • Moderaterna (25,1)
  • Miljöpartiet (10,6)
  • Sverigedemokraterna (8,2)
  • Vänsterpartiet (7,0)