Så väljer du rätt bil för storstan

Att köra bil i storstan och på landet är två vitt skilda saker. Behovet av att skjutsa och ta dig från punkt A till punkt B är i regel större i huvudstaden än på landsbygden. Samtidigt behöver du tänka igenom ditt bilköp mer noggrant om du ska använda bilen i storstan. Bland annat miljözoner, dubbdäck och bilstorlek.

Priset är ofta avgörande när du köper en bil i Stockholm. Du kanske lockas av att köpa en fabriksny bil och sedan byta den regelbundet. I längden blir det dock dyrt och ofta kan det vara bättre att satsa på en begagnad bil.

Ny eller begagnad bil?

En ny bil innebär i regel bättre garanti och med turen på rätt sida är den också i mycket gott skick under en längre tid. Tvärtom kan en begagnad bil innebära fler skador och därmed oförsedda utlägg. Med det sagt är det ändå värt att se närmare på alternativet att köpa begagnad bil.

Fördelar med begagnat:

  • Bättre pris på
  • Smidigt köp online
  • Trygg garanti hos handlare

Du kommer ner i pris avsevärt och kan välja från ett brett sortiment av rekommenderade bilmärken på nätet hos seriösa handlare. Då betalar du mindre och dessutom är du garanterad trygga villkor och hög kvalitet.

Miljözoner i storstäder

I många europeiska storstäder har det införts miljözoner där du inte får köra med vissa biltyper. Till exempel tunga fordon och bussar eftersom de bidrar till mer utsläpp. Det kan vara bra att tänka på när du köper en bil eftersom det är du som har det största ansvaret gällande utsläppsklass. Allt handlar om att du bör utgå från dina körvanor och välja bil därefter.

Dubbdäck i storstan – vad gäller?

På många håll i Sverige blir det snabbt halt på vägarna och därför föredrar många bilägare att ha dubbdäck istället för friktionsdäck på bilen. Kontrollera vilka däck som lämpar sig sommar och vinter på den tilltänkta bilen. Vill du använda dubbdäck måste du kolla om de är tillåtna i hela staden. Det finns nämligen zoner som inte tillåter bilar med dubbdäck ur miljösynpunkt.

Tänk på storleken

I en storstad är det inte så gott om parkeringsutrymme och ju större bil du har desto knepigare kan det bli att hitta parkeringsplats på gatan. Med en mindre modell blir det enklare att parkera. Exempel på smarta och kompakta bilmodeller är: