Installera säkerhetsdörrar i ditt hyreshus

Som fastighetsägare är säkerheten en viktig aspekt, för att förhindra att obehöriga tar sig in i din fastighet. Förutom minskad inbrottsrisk ger säkerhetsdörren en tystare lägenhet och bättre brandskydd. Dörrarna kommer i olika säkerhetsklasser och med rätt val kan du öka värdet på byggnaden.

Att installera Prodoor säkerhetsdörrar är ett särskilt bra val för dig som fastighetsägare. Här får du testade och säkra dörrar som skyddar mot ljud, brand, gas, inbrott och rökutveckling. Du kan välja mellan många olika modeller och prisklasser och därmed enkelt hitta den bästa investeringen för dina fastigheter. Här ser du också enkelt vilken säkerhetsklass varje dörr har, och hur väl den isolerar mot ljud och brandgas.

Säkerhetsdörrar en god investering

När du som hyresvärd höjer standarden på lägenheten genom att installera säkerhetsdörrar, badrumsklinker eller kolfilterfläktar har du också rätt att höja hyran. Även elektriska handdukstorkar anses höja standarden. Hyresgästen har rätt att säja nej till renoveringar, men du kan som värd också låta de boende själva välja vilken nivå renoveringen ska ligga på. Med högre hyror är det också enklare för dig som värd att finansiera renoveringar på fastigheten.

För att du ska få en god avkastning är det viktigt att välja en säkerhetsdörr som passar byggnadens behov. Dörrarna kommer i sex olika klasser och brukar benämnas RC1 till RC6. Den vanligaste säkerhetsdörren som brukar användas i lägenheter heter RC3 och har förmågan att motstå försök till inbrott under fem minuter.

Tips att tänka på vid installationen

Det är viktigt att välja rätt dörr, och att då känna till de märkningar som finns och vad de betyder. En vanlig märkning är CE, som är ett krav i EU. Alla ytterdörrar som finns till salu i EU har en CE-märkning. På dörren hittar du också en P-märkning som är frivillig. När du ser att dörren har en P-märkning vet du att dörren uppfyller grundläggande egenskapskrav som finns i svenska byggregler. De är då också framställda av beständigt material och tillverkade i kontrollerade processer. En annan välkänd märkning är SFDK som står för ”Svensk Fönster och Dörrkontroll”. Denna frivilliga märkning visar att säkerhetsdörren uppfyller en lista med grundkrav.