Anlägg en trädgård i Stockholmsförort

Det har länge varit status att bo i centrala Stockholm, på Södermalm, i Gamla Stan eller på Östermalm. Men nu börjar allt fler se fördelarna i att bo i en av Stockholms många fina förorter. Nära till naturen, mindre avgaser och lägre boendekostnader är några av de positiva sidorna med att bo längre bort från centrala Stockholm.

För den som nyligen har flyttat ut till ett hus i förorten kan det behövas en del arbete i trädgården till att börja med. Du kanske till exempel behöver bygga en snygg gångväg med natursten från Flisby eller skapa en uteplats utan att behöva bygga en terass.

Anlägg en praktisk gångväg

När du ska bygga en gångväg är det bra att utgå från hur trädgården ser ut från början. Om det redan finns en gångyta i grus räcker det med att lägga ett tunt lager av stenkross eller singel. Men om den yta där du tänkt anlägga en gångväg består av lera eller en grönyta kan du behöva schakta för att skapa ett hållbart resultat. För att göra en uteplats i din trädgård behöver du inte bygga en terass, det går också att skapa en uteplats med hjälp av stenplattor eller natursten.

Förr i tiden användes grusgångar inte bara för att ta sig till olika ställen i trädgården. Gångarna var också viktiga för helheten. Då var det inte bara grönytor som stod i fokus, gångarna anlades ofta i genomtänkta mönster vilket går att se på gamla ritningar. Eftersom en grusgång lätt växer igen när den inte används är det viktigt att anlägga gången på områden där du faktiskt kommer att gå.

Skapa en vacker och användbar trädgård

För att trädgården ska vara vacker att se på och samtidigt fylla en viktig funktion kan du försöka öka antalet humlor och bin i din trädgård. Många har nu börjat att sätta upp bihotell eller andra boplatser för bina. Med bostäder till bina bestående av ihålig bambu kan du hjälpa viktiga pollinatörer att överleva. Humlor och bin hotas idag av bekämpningsmedel och sjukdomar samt brist på mat som de får från blommande växter. Genom att plantera växter som innehåller mycket nektar kan du se till att pollinatörerna har mat. Olika kryddväxter som rosmarin och timjan lockar pollinatörer, samtidigt som de doftar gott. Genom att blanda blommor från sommar och höst kan du bidra till att bina överlever under hela säsongen. Andra sätt att underlätta för pollinatörer är att:

  • Sluta ta bort ogräs. Låt vitklöver och maskrosor växa kvar i gräset.
  • Spara stubbar och träd som pollinatörerna kan bo i.
  • Anlägg en äng med vilda blommor. En vildäng har en stor mångfald av blommor som innehåller pollen och nektar. Ärtväxter som vialer, käringtand och vicker är särskilt rika på protein och omtyckta av humlor.

Anlägg din drömträdgård

En trädgård behöver inte bara användas till avkoppling eller för att förbättra den biologiska mångfalden. Du har också möjlighet att odla många nyttoväxter i din trädgård. En medeltida örtagård kan innehålla många intressanta växter som du kan skörda och använda till matlagning eller te.