Fiske i centrala Stockholm

Huvudstaden bjuder på en hel del olika saker såsom nöjen, kultur och friluftsliv – och nu har man även börjat smida planer för hur man ska gå tillväga för att göra så att Stockholm kniper titeln som landets fiskestad också.

fiskare-i-stockholm2Storstadsbo och sugen på att fiska lite? Plocka ihop dina allra bästa fiskedrag och gå utanför dörren, för det bästa fisket finns nämligen här alldeles intill – i alla fall om du bor i Stockholm. Något som man nämligen påbörjade här i fjol var att göra huvudstaden till Skandinaviens största fiskestad och det är något som Sportfiskarna vill fortsätta med. För Dagens Nyheter berättar föreningen om hur man nu under december månad an använda julgranar för att skapa risvasar på grunda skyddade vikar för lekande fisk så att mindre fisk kan gömma sig här och bli fler – något man tror är möjligt eftersom att det i Stockholm faktiskt inte finns något yrkesfiske som gör att det tär på fiskebeståndet såsom det gör till exempel i Göteborg. Och föreningen säger även att stadens miljöförvaltning är öppna för förslaget vilket gör det högst troligt att man kanske kan göra veklighet av detta redan denna vinter, men innan du fiskar finns en del saker att tänka på

Att tänka på när du ska fiska i Stockholm:

  • På vissa platser råder fiskeförbud under vissa perioder, det är viktigt att kontrollera
  • Det finns gränser för hur många fiskar du får ta upp av vissa arter såsom gös, lax och havsöring.
  • Det finns specifika Stockholmskort för fiske som ger tillstånd att fiska i princip hela länet.

Inte bara i innerstaden man kan fiska

fiska-fiskebatNågot som många kanske inte är medvetna om är att Stockholm faktiskt erbjuder en rad bra fiskeområden att fiska på. Till exempel på Riddarfjärden, i Gamla Stan och mot Nacka. Men visst finns det fler platser än så. På stadens hemsida, Stockholm.se, har man en hel avdelning bara för fiske med tips på olika platser och naturreservat där fisken och fiskemöjligheter finns – och även vilka regler som gäller innan man för kasta krok och bete i vattnet. Till exempel ska man för vissa platser ha tillstånd att fiska på och andra platser kräver att man kan visa upp ett fiskekort, och allt sådant står att läsa om just på fiskeavdelningen på Stockholms Stads hemsida. Ett annat tips är att spana in tidningen Cafés lista på smultronställen i form av mysiga öar i Stockholm dit man kan ta sig för att pröva fiskelyckan. Vad man bland annat tipsar om är två finfina platser vilka är:

  • Furusund – ligger mitt i Stockholm skärgård och erbjuder massvis av fiskevatten att det egentligen bara är att ställa sig på ledig plats och kasta ut sin krok. Med andra ord. Ett perfekt resmål för den som önskar fiskelycka, året om dessutom!
  • Stockholms ström – stå på land eller sitt i en liten båt på vattnet, det spelar ingen roll för här är det lika roligt att fiska var som helst och du kan få upp både havsöring, abborre och gös. Dock är säsongen här bara mellan maj till september och övriga året får man fiska på annan plats.