Litet kök med mycket plats

Att inreda en liten yta kan ofta vara knepigt. Särskilt i köket där det är svårt att undgå att ha många redskap för tillredning. I många mindre lägenheter finns endast kokvrå med minimal plats för inredning och kökstillbehör. Här kommer några tips på hur du kan tänka när du inreder ditt lilla kök.

Vill du inreda ditt lilla kök men samtidigt kunna utnyttja det på ett smidigt sätt så är ett tips att använda sig av små vitvaror. Många små kök är inredda med vitvaror som är anpassade för det lilla köket, exempelvis bänkdiskmaskiner. De kan ställas på en bänkyta eller i skåpet under diskhon. Det finns även en stor variation av mindre kaffebryggare som tar upp lite plats på ytorna i köket. Att införskaffa mindre vitvaror gör att platsen öppnas upp för roliga inredningsmöjligheter.

Ett smart sätt att tänka när en liten yta ska inredas är att jobba med höjderna i hemmet. Till exempel kan hyllsystem sättas upp på väggarna för att komplettera bristen av skåp och lådor i köket. Detta skapar utrymme för förvaring utan att ta någon större plats i lägenheten. Till hyllorna kan det dessutom kompletteras med exempelvis lådor eller korgar, hängare för vinglas och kanske till och med färska kryddor så hemmet doftar gott. Det finns även hyllsystem med inbyggt köksbord. Om det inte faller i smaken så är ett tips att köpa ett klaffbord som du kan fälla upp vid behov.

Använd krokar

En riktigt bra räddare för platsbrist är krokar. Ett tips är att köpa krokar med häftkuddar på baksidan. Dessa går att sätta på insidan av skåp eller på sidan av bänkytor i köket, vilket är perfekt för kökshanddukar, grytlappar eller köksredskap. Det går också att använda krokarna för att skapa hängare för kastrullock genom att placera två krokar upp och ner bredvid varandra på insidan av ett skåp.

Så trots utmaningen så går det att inreda ett litet kök utan att behöva uppoffra allt för mycket utrymme. Använd det utrymmet du har, införskaffa små och smidiga vitvaror och inred på höjden.