Tidstypisk inredning och varsam renovering

Hur hittar du tillbaka till rätt tid när du vill inreda tidstypiskt? Det finns gott om hjälp att få med allt från färger, möbler, form, mönster och fasad.

Har du köpt ett gammalt hus du vill renovera tidsenligt? Då är du inte ensam. Låt det ta tid att hitta den rätta känslan när du väljer mellan material och former. Och läs mer om att renovera fasad på www.fasadrenoveringstockholm.se. Den rätta fasadrenoveringen gör att ytskiktet håller länge, och återställer husets forna glans.

Renovering av en gammal skånelänga

arkitekt ritning husDet kan ta upp till tio år att renovera ett hus för att skapa en tidstypisk känsla, och inte minst om det är mycket att göra – och kostsamt. I en artikel i Expressen går det att läsa om hur en familj har tagit ett helt decennium på sig att slutföra renoveringen av en gammal skånelänga med lång historia. Här är allt återställt för att hitta tillbaka till originalkänslan, om än med moderna faciliteter och ny teknik. I taket syns takbjälkar och fönstren må se gamla ut, fastän de är utbytta och helt nya. Nu funderar familjen på att fortsätta med flera byggplaner, som att skapa en utbyggnad på två sidor om huset, så att det bildar formen av ett U, som en klassisk skånelänga. I utbyggnaderna ska eventuellt nya badrum och tvättrum ingå, liksom en punschveranda med anslutning till köket för att fungera som alternativ matplats, med vacker utsikt. Färgerna i huset är genomgående naturnära, med undantag för barnrummen där färg fått ta mer plats. Mer om allt detta går det att läsa om här.

Få tips på tidstypisk inredning

Det är inte alltid lätt att veta vad som karaktäriserar ett visst årtionde inrednings- och stilmässigt. I Allas finns en smart och rolig retroguide som hjälper dig som vill hitta tillbaka till en viss känsla i ditt hem från 40-, 50-, 60-, 70-talet eller liknande. Ett exempel på 40-talsinredning är enligt artikeln ljusa trädslag och småblommiga textilier, skåp med finporslin och manglade dukar över borden. Tänk träslag som alm och björk, möbler i mjuka former med tyger med mönster – tänk William Morris-tyg. Pinnstolar a la Carl Malmsten är även de helt rätt om du vill hitta tillbaka till 40-talet i din inredning hemma.

Du som är mer inne på 60-tal i inredningen hittar massor med underbar inspiration här i Göteborgs-Posten, rån en arkitektritad husdröm.