Se och göra i Stockholm

Stockholm är en av världens vackraste huvudstäder, inte minst på grund av arkitekturen och det geografiska läget. Byggd på ett antal små och stora öar kallas staden ibland för Nordens Venedig, och med dess många parker och grönområden kombinerar den sitt urbana landskap med härlig natur.

Sveriges huvudstad erbjuder något för alla, ung som gammal, och det finns flera populära turistmål i Stockholm som man kan besöka året runt, inte minst historiska platser och ett stort urval av museer. Bland de populäraste är till exempel Vasamuseet där man får se det berömda skeppet och lär sig om dess samtid, Medelhavsmuseet som fokuserar på spännande skatter från antikens värld, Medeltidsmuseet som visar oss medeltidens Stockholm, Nationalmuseum som är alldeles nyöppnat efter flerårig renovering och är fullt av konstskatter samt även Rikshistoriska museet där barn och vuxna får lära sig allt om djur och natur. Ett annat populärt smultronställe är Vikingamuseet där man gör en spännande djupdykning i nordisk historia.

Stockholms mest unika platser

Det som gör Stockholm till ett så stimulerande resmål är att staden å andra sidan inte är enorm men samtidigt erbjuder ett stort urval av aktiviteter och platser för sina besökare. Det finns restauranger för alla smaklökar, ett kul nattliv, många roliga utställningar för barn och många kulturella events. Eftersom staden är byggd på olika öar har de i sin tur utvecklat en stark lokal karaktär. Östermalm, till exempel, är en av de snofsigare stadsdelarna där man hittar fina märkesbutiker och inneklubbar medan Södermalm har en mer bohemisk karaktär med många caféer och konstutställningar.

Ett måste för alla besökare är Gamla Stan, Stockholms äldsta stadsdel, och här kan man besöka det kungliga slottet och se på vaktombyte, njuta av en god paj eller julmarknad vid Stortorget och handla i myriader av små butiker för alla smaker. Skansen är en annan unik del av staden som är ett av världens äldsta friluftsmuseer där man kan se traditionella byggnader och butiker, älgar och sälar, apor och kungskobror liksom gå på konserter och marknader.

Har man tid så har även områdena runtom staden mycket att se och det går båtturer och bussar till platser som Gripsholms slott, Drottningholms slott och Saltsjöbadens friluftsbad. Badet passar av förklarliga skäl bäst att besöka om somrarna men slotten kan åtnjutas året runt.