Innan du flyttar in i hus

Många romantiserar livet på landsbygden – med all rätt. Men vad finns det att vara medveten om innan du skriver på kontraktet och flyttar ut från stadens trygghet och brus?

flytta husNär du köper ett hus behöver du plötsligt ha koll på en hel massa saker – som verkligen inte ingår när du bor i lägenhet. Hur ska du värma upp hemmet? Vad är bäst för miljön och billigast för dig? Vad exakt en värmepump är kan du läsa om på https://e-klok.se/luft-vattenvarmepump, men sedan finns det mycket annat du bör ha läst på om innan du flyttar.

Intresset finns – men även oro

Unga vuxna är de som är mest intresserade av att ta sitt pick och pack och flytta ut på landsbygden. Kanske beror det till viss del på den hårda bostadsmarknaden som inte släpper in alla, inte minst i storstäder där priserna är upptrissade till max. Men även den romantiserade bilden som finns i sociala medier. Mer än så är det hela fyra av tio svenskar som är intresserade av att flytta ut på landet, och en av tio som verkligen planerar att göra det. Det som gör att folk inte riktigt vågar ta steget är oron över att det inte finns något kulturliv utanför städerna, eller i alla fall inte ett rikt sådant. I Dagens Nyheter går det att läsa om hur det behöver bli mer attraktivt att bo på landsbygden, och att det är politiker och företagares uppgift.

Hus ger frihet men kräver ansvar

Ja, exakt så. Bor du i hus som du äger kan du göra om och välja uppvärmning på egen hand, vilket ger den en hög grad frihet. Men med friheten tillkommer ansvar. Om något går sönder måste du ersätta det själv, och du betalar för kommunalt vatten, sotning av skorsten och mycket annat du kommer undan med i hyresrätt till exempel.

Titta noggrant efter dolda fel

Innan du ens köper ett hus ute på landet är det viktigt att besiktiga huset du tittar på och är intresserad av. Skulle det vara något problem som upptäcks efter att du skrivit på kontraktet och betalat så är det ditt att lösa, inte den förra ägaren. Planera även din ekonomi så att du har råd med renoveringar och akuta byten av vitvaror. I Hallå Konsument går det även att läsa om hur du måste teckna hemförsäkring.