Att tänka på inför flytten

Att byta bostad kan innebära blandade känslor. Har man äntligen hittat och köpt sin drömlägenhet eller drömhus så är man antagligen fantastiskt lycklig och peppad inför flytten. Är man inne i karusellen med att hyra lägenheter i andra hand har man med största säkerhet en mer negativ inställning till att flytta. Oavsett var, varför och hur ofta man flyttar så är det ganska mycket att tänka på inför en flytt. Ska man sälja sin bostad och köpa en ny är det självklart väldigt mycket som ska klaffa runt försäljningen, ut- och inflyttningsdatum, banken, skrivning av kontrakt och så vidare. Andra saker som man ska se till att fixa innan flytten är till exempel:

•    Adressändring och eftersändning av posten är viktigt för att inte missa några viktiga räkningar, avier eller brev.
•    Jämför priser och boka flyttfirma, alternativt flyttbil om du flyttar själv med hjälp av vänner, i god tid. Under vissa månader sker det väldigt många flyttar samtidigt och risken finns att de billigaste och bästa flyttfirmorna är uppbokade om du är för sent ute.
•    Saker som flyttkartonger, sopsäckar och packtejp nödvändigt vid flytten och kan därför vara bra att köpa i relativt god tid. Ingen gillar väl att packa under stress?
•    Var noga med att ringa och säga upp eller flytta saker som hemförsäkring, elavtal etcetera.
•    Oavsett om man är hyresgäst eller har ägt en bostadsrätt så är det ens eget ansvar att lämna lägenheten i bästa möjliga skick. Att anlita en bra städfirma är därför mycket viktigt.

Ja att det är mycket som ska fixas inför en flytt är nog de flesta medvetna om. Ett tips är att skriva en ”Att göra”-lista inför flytten så att du smidigt kan se vad du har gjort och vad som finns kvar att göra.