Vägarna till en bostad

Att flytta till Stockholm är en sak som många drömmer om i landet. Huvudstaden är nämligen så nära en storstad vi kan komma i landet, och större städer har överlag ett speciellt skimmer över sig. Speciellt om man själv kommer från landet eller en betydligt mindre stad. Det är i en storstad som möjligheterna finns och det är också där man hittar jobben och det spännande utelivet. Men att flytta till en storstad är inte bara en dans på rosor och en lösning på alla ens problem. För en storstad har sina egna problem.

Ett av de problem som just Stockholm har varit synonymt med är bostadsmarknaden, och då främst det svåra med att få in en fot på bostadsmarknaden. Speciellt om man är ugn och saknar möjligheten till att kunna ta ett bostadslån eller på andra sätt finansiera sitt boende. Hyr man en bostad så är hyrorna ofta relativt höga, men främst är det bostadskontrakten som är svåra att få tag på. En hyresrätt kräver många år i en bostadkö eller kontakter. Lyckas man väl få tag på någon är det mycket ovanligt att det handlar om ett förstahandskontrakt. Ska man köpa en bostad så behöver man ett stort kapital för att ens kunna köpa en liten enrummare i innerstan. Det är inte ovanligt att en tvårummare kostar mer än en herrgård i övriga landet. Men, vilka är då vägarna för att ha chansen till en bostad?

  • Det egna kontaktnätet kan vara den mest effektiva vägen. Hör efter bland vänner, bekanta och i sociala medier. En väns vän kanske känner någon som ska hyra ut?
  • Kolla efter ”lägenhet uthyres– annonser i tidningar och på nätet som sajter som Allaannonser.se.
  • Sätt själv in en annons om att du skulle vilja hyra. Räkna dock med att kontrakten kan komma att bli korta.

Intresserad av att läsa mer om saken? Läs mer är om de ungas situation kring att hitta bostäder i Stockholm.