Förändrar e-cigg stadsbilden?

Kvinna röker e-ciggDet är inte bara nya byggnader som förändrar stadsbilden, det gör även stockholmarnas aktiviteter. Rökning, skateboards och parkour är aktiviteter som på olika sätt påverkar hur vi upplever det offentliga rummet. När fler och fler nu börjar röka e-cigg kan stadsbilden komma att förändras igen.

Stockholmare är kända för att vara snabba med att haka på nya trender, och e-ciggen är inget undantag. Företag som Premiumvape, som säljer e-cigg och tillbehör – se  https://www.premiumvape.se/e-cigg för mer info – har merparten av sina kunder i kungliga huvudstaden.

När statyn av författaren Hjalmar Söderberg, som idag står i Humlegården började planeras funderade konstnären först på att avbilda honom rökande en cigarett. Sedan påpekade någon att man på Söderbergs tid inte rökte utomhus. Idag är det nästan tvärt om.

Ska man få röka utomhus?

Rökrummen är avskaffade och sanerade på de flesta arbetsplatser, och många hyresvärdar och bostadsrättsföreningar tillåter inte rökning inomhus. Då återstår att gå ut med sin cigarett. Men även detta kan komma att ändras. Enligt en undersökning som återges i Metro vill svenska folket även förbjuda rökning utomhus, på uteserveringar och kanske även på offentliga platser.

Exakt hälften av svenskarna tycker att det borde vara helt förbjudet att röka på uteserveringar, mot 14 procent som tycker att det inte borde råda någon form av förbud. Bland 18-34-åringar är siffran 11 procent, mot 18 procent bland 55-74-åringar. Och ett förbud kan ligga nära.

Först flyttade rökarna ut, nu är frågan vart de ska ta vägen. Kanske går de över till e-cigaretter. Sådana går nämligen att röka även inomhus, eftersom de endast avger vattenånga. Om det blir förbjudet att röka utomhus kanske vi kommer att ta ett steg tillbaka, i riktning mot 1880-talets Stockholm, då ingen rökte utomhus.

Stadsbilden är för övrigt en het potatis inte bara i Stockholm, utan i många andra städer. Precis som man grälar om huruvida man ska bygga skyskrapor i Stockholm (vissa partier har gått till val lokalt på att de inte ska byggas), är höghus i vissa stadsdelar en kontroversiell fråga i Karlstad.