Bra att tänka på som arbetsgivare

Många företag samexisterar i vår huvudstad, vissa stora, andra mellan och sedan en hel del mindre. Men vad är bra att tänka på som arbetsgivare, och kanske särskilt i Stockholm? Vad finns det för fördel med att hyra in eller anställa en pensionär? Mer om dessa ämnen nedan.

stockholm vattenEn bra sak att veta är att om man har ett företag med toppar och dalar i arbetsbörda, så är det billigare och enklare att hyra in personal för en tid, snarare än att anställa heltidsanställda eller halvtidsanställda. Om en googlar på ”personaluthyrning i stockholm” finns det exempelvis ett antal företag som är experter på just det här mer rekrytering och bemanning. Dessutom är det extra billigt att hyra in pensionärer, som dessutom ofta gör ett utomordentligt jobb. Kanske är detta ett smart drag just nu när det råder arbetskraftsbrist i Stockholmsbutikerna, enligt en artikel i Dagens Handel.

I Göteborgs-Posten kan en läsa att det tyvärr råder en ganska stor brist på arbetsmarknaden vad gäller pensionärer som är jobbsugna. Det är tre större grupper som man kan dela in pensionärer i, i grova drag som sagt, och dessa är:

  • De som har det rätt bra ekonomiskt men som vill jobba för att de tycker det är kul att göra någonting och känner att de kan bidra med yrkeskompetens
  • Sedan finns det de som också är äldre men som känner att de måste jobba för att pensionen tyvärr inte räcker till
  • För det tredje finns det de som inte vill jobba och som inte behöver detta för att de har de tillräckligt bra både ekonomiskt och socialt

Något som arbetsgivare konstaterar är att äldre har en enorm arbetslivserfarenhet, vishet, kompetens och disciplin – något som inte ska tas för givet alltså.

En annan som som arbetsgivarna bör tänka på är hur deras arbetstagare och medarbetare mår, psykiskt och fysiskt. Det är nämligen så att långvarig stress kan få riktigt allvarliga konsekvenser, för både personen som är drabbad men också för företaget kostnadsmässigt. Stress kan leda till både sjukdomar och tillstånd av djup ångest, minnesförluster och misstag. Mer om detta kan man läsa om i denna artikel i Sveriges Radio.